Ciabatta to rodzaj włoskiego chleba wykonany z mąki pszennej i drożdży. Jeżeli do ciasta dodamy oliwki i pomidory suszone, to będzie to śródziemnomorska wariacja na temat pieczywa. Posmakuj, a z pewnością ci zasmakuje.
składniki:
- 300 g mąki pszennej
- łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki drożdży
- czarne oliwki
- suszone pomidory
- 250 ml ciepłej wody
przyrządzanie:
- Pomidory i oliwki drobno siekamy.
- Mieszamy ze sobą wszystkie składniki aż powstanie dosyć klejąca masa.
- Ciasto przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na noc do lodówki.
- Po upływie tego czasu formujemy z ciasta bagietkę.
- Układamy bagietkę na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykrywamy materiałową szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
- Jak ciasto wyrośnie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Wypiekamy przez około 30 minut.
ZOBACZ TEŻ: Bezglutenowy chlebek gryczany
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














