Pyszne ciasteczka owsiane z ulubionymi dodatkami - orzechami, nasionami, suszonymi owocami. Co tylko chcesz.
składniki:
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 2,5 szklanki grubych płatków owsianych
przyrządzanie:
- Masło ubić mikserem na gładką masę. Dodać cukier i zmiksować, a następnie dodać jajo i nadal miksować.
- Wsypać cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz płatki owsiane.
- Dokładnie wymieszać łyżką.
- Można dodać również posiekane migdały, orzechy, rodzynki, suszone owoce itd.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia, formować kulki wielkości orzecha włoskiego i umieszczać je na blasze.
- Pomiędzy ciastkami pozostawiać duże odstępy, bo spłaszczają się w trakcie pieczenia.
- Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni do złotego koloru. Wyjmować jeszcze miękkie i odstawić do pieczenia. Ciastka stwardnieją, gdy ostygną.