Nie sposób mu się oprzeć. Aromatyczne, wilgotne i przepyszne ciasto bananowe. Zachwyci absolutnie każdego.
składniki:
- 110 g masła
- 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 duże jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3 duże banany
przyrządzanie:
- Mąkę wymieszaj z sodą i z proszkiem do pieczenia
- Banany rozgnieć widelcem, dodaj ekstrakt waniliowy
- W misce utrzyj cukier z masłem. Dodawaj stopniowo jajka i mąkę, ucieraj na gładką masę.
- Do ciasta dodaj banany, wszystko delikatnie wymieszaj.
- Ciasto przełóż do formy keksowej wysmarowanej masłem, wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 st. na ok. 50 min.
- Ciasto najlepiej smakuje z lodami czekoladowymi.