Prosty i szybki deser - miękkie, rozpływające się w ustach, idealne jako dodatek do gorącej herbaty. Ciasto biszkoptowe.
składniki:
- szklanka ( 250 ml) mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 średniej wielkości jajek lub 5 dużych
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
przyrządzanie:
Oddziel żółtka od jajek, uważając, żeby żółtko nie dostało się do białka, może to uniemożliwić jego ubicie. Obie mąki wymieszaj ze sobą. W większym naczyniu ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przestając ubijać, powoli dosypuj cukier, po dwie – trzy łyżki aż do końca. Odłóż trzepaczkę lub mikser i dodawaj po jednym żółtku delikatnie mieszając pianę łyżką lub większą szpatułką. Kiedy skończysz, również po dwie – trzy łyżki, delikatnie wmieszaj mąkę w masę jajeczną. Chodzi o to, żeby piana była napowietrzona i nie opadła, zatem pośpiech i energiczne ruchy nie są wskazane. Przelej ciasto do tortownicy i wstaw do nagrzanego do 160 stopni na 40 minut.
ZOBACZ TEŻ: Wilgotne ciasto piernikowe
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















