Dla miłośników kokosu, prostych i sprawdzonych przepisów - ciasto BOUNTY.
składniki:
NA CIASTO WŁAŚCIWE:
7 jajek
1 szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA
2 szklanki mleka
1,5 szklanki wiórków kokosowych
kostka masła
2 łyżeczki cukru waniliowego
tabliczka czekolady
przyrządzanie:
Składniki na ciasto właściwe powinny być w temperaturze pokojowej. Oddziel białka od żółtek i umieść w wysokiej misce, idealnej do ubijania. Mąki przesiej przez sitko.
Ubij białka z sola na sztywną pianę. Żółtka zmiksuj z cukrem, powoli- małymi partiami dodawaj do tego obie mąki, kakao, proszek, a na samym końcu dodaj białka. Zmiksuj tylko do połączenia się składników.
Nastaw piekarnik na 180 i piecz biszkopta około 40 minut. Wystudź.
Pokrój biszkopta na 3 blaty, jeśli nie wyrósł dostatecznie to tylko na dwa blaty.
Zacznij przygotowywać krem. Mleko wylej do większego garnuszka, dodaj oba cukry. Doprowadź do wrzenia i dodaj kokos. Gotuj, aż kokos pochłonie całe mleko. To potrwa około 5 minut. Dodaj to kokosa pokruszoną, białą czekoladę, masło i wymieszaj do połączenia składników.
Masę wystudź i odłóż na chwilę w zimne miejsce. Gdy będzie zimna, smarujemy nią biszkopta, przekładamy. Ozdabiamy według uznania.