Ciasto cytrynowe na bazie śmietany. Szybko, prosto i ze smakiem. Do herbatki i kawki w sam raz!
składniki:
- 6 jajek
- 225 g masła
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 i 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
- sok i skórka z cytryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2-3 łyżki wrzątku
- wiórki czekoladowe
przyrządzanie:
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. Następnie nadal ucierając dodawać po jednym jajku. W misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny. Na małych obrotach miksera ucierając masę jajeczną dodawać na zmianę mąkę i śmietanę. Ciasto przełożyć do foremki (silikonowej nie trzeba smarować) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około 60-70 minut. Po upieczeniu wyjąć z foremki i wystudzić. Cukier puder wymieszać z wrzątkiem i polać ciasto lukrem. Posypać wiórkami czekoladowymi.