Przepis na pyszne ciasto Delicję doskonałe na wszystkie przyjęcia.
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito. Ubić w mikserze białka jaj z cukrem, następnie dodać żółtka, wymieszać. Dodawać do masy mąkę z proszkiem, dokładnie mieszając. Przełozyć ciasto do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec biszkopt w temp. 200-220C przez 40minut, następnie wyłączyć piekarnik i potrzymać biszkopt jeszcze przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić ciasto do ostygnięcia. Po ostygnięciu zdjąć delikatnie górną powłokę z biszkoptu.
Przygotowanie:
Ugotować budynie na soku pomarańczowym: odlać z kartonika ok. 200ml soku, wsypać zawartość 3 opakowań budyniu i dobrze rozmieszać. Pozostałą ilość soku zagotować i ugotować budyń na tym soku. Należy szybko mieszać, jest gęsty. Gorący budyń wylać na wystudzony biszkopt. Na goracej masie ułożyc delicje czekoladą w dół. Pozostawić do ostygnięcia.
Masa II :
Składniki:
- 1 opakowanie "Fixu" do śmietany lub 1 op. śmietany w proszku "Śnieżka"
- 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
- 1/4 tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Galaretkę pomarańczową rozpuścić w pół szklanki wody, wystudzić. Uważać żeby nie stężała.
Ubić śmietanę kremówkę z "Fixem" lub Śnieżką, a następnie dodać ostudzoną galaretkę. Wylać masę na ciasto. Posypać tartą czekoladą i wstawić do lodówki.
1/2 litra śmietany kremówki 30% lub 36%
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













