Ciasto Hawana - smak, który na długo pozostaje w pamięci. Kto lubi ananasy - koniecznie powinien wypróbować!
składniki:
Biszkopt:
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki,
4 łyżki oleju
4 jajka,
1/2 łyżki proszku do pieczenia,
1 łyżka octu,
Masa:
1 litr mleka,
2 opakowania budyniu ananasowego lub innego
1 kostka masła,
1 puszka ananasa.
przyrządzanie:
Oddziel białka od żółtek. Dodaj do miski białka, sól i ubij na sztywno. Do tej masy białkowej dodaj żółtka, olej, przesianą dobrze mąkę, ocet, a na samym końcu proszek do pieczenia. Zmiksuj na małych obrotach. Wlej do małej formy, piecz około 40 minutek w 170 stopniach. Wystudź.
Pokrój biszkopta na pół. A teraz przejdź do zrobienia masy.
Zrób budynie według przepis, odstaw do całkowitego wystudzenia.
Masło utrzyj na puszysta masę i powoli dodawaj do tego budyń, a następnie pokrojone kawałeczki ananasa. Masa jest gotowa.
Tak przygotowaną masę wylej na biszkopt. Jeśli ci zostanie, a powinno- obsmaruj placka wokół. Ozdób tak jak lubisz, ananasem lub innymi owocami.
Wstaw do lodówki na 2 h.