Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Ciasto kajmakowo-orzechowe typu SNICKERS – bez pieczenia!

Jedno z banalniejszych ciast do przygotowania, ale za to jakie pyszne! Ciasto typu Snickers smakuje wszystkim. Nie trzeba go piec. Jest naprawdę proste. Zobacz na przepis. 

składniki:
NA MASĘ BUDYNIOWĄ: 

  • 1 litr mleka
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  WARSTWY: 
  • 700 g herbatników maślanych
  • puszka masy kajmakowej
  • 100 g orzechów ziemnych
  • 160 g masła orzechowego
  • kostka masła
 
POLEWA
  • tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 2 łyżki oleju rzpakowego

przyrządzanie:

MASA BUDYNIOWA:

  • szklankę mleka połączyć z dwoma rodzajami mąki, cukrem i żółtkami. Całość dobrze wymieszać.
  • pozostałą część mleka zagotować, zmniejszyć gaz i bardzo powoli dodawać wcześniej przygotowaną mieszankę. Całość zagotować.
  • Masę odstawić do całkowitego ostudzenia.

 

KREM: 

  • Do masła dodać budyń i całość ubić.
  • Dodać pół puszki masy kajmakowej i masło orzechowe.
  • Wymieszać, aż powstanie gładki krem.

 

WARSTWY:

  • W formie wyłożyć papier do pieczenia. Na papier ułożyć warstwę herbatników.
  • Na warstwę herbatników nałożyć warstwę kremu. Na warstwę kremu ponownie ułożyć warstwę herbatników. Powtórzyć to samo jeszcze 4 razy, aż będzie około 5 taki warstw.
  •  Ostatnią warstwę posmarować pozostałą masą kajmakową.
  • Całość posypać orzeszkami i polać roztopioną i wymieszaną z olejem czekoladą.
  • Chłodzić przez minimum godzinę.