Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Ciasto kajmakowo-orzechowe typu SNICKERS – bez pieczenia!

Jedno z banalniejszych ciast do przygotowania, ale za to jakie pyszne! Ciasto typu Snickers smakuje wszystkim. Nie trzeba go piec. Jest naprawdę proste. Zobacz na przepis. 

składniki:
NA MASĘ BUDYNIOWĄ: 

  • 1 litr mleka
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  WARSTWY: 
  • 700 g herbatników maślanych
  • puszka masy kajmakowej
  • 100 g orzechów ziemnych
  • 160 g masła orzechowego
  • kostka masła
 
POLEWA
  • tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 2 łyżki oleju rzpakowego

przyrządzanie:

MASA BUDYNIOWA:

  • szklankę mleka połączyć z dwoma rodzajami mąki, cukrem i żółtkami. Całość dobrze wymieszać.
  • pozostałą część mleka zagotować, zmniejszyć gaz i bardzo powoli dodawać wcześniej przygotowaną mieszankę. Całość zagotować.
  • Masę odstawić do całkowitego ostudzenia.

 

KREM: 

  • Do masła dodać budyń i całość ubić.
  • Dodać pół puszki masy kajmakowej i masło orzechowe.
  • Wymieszać, aż powstanie gładki krem.

 

WARSTWY:

  • W formie wyłożyć papier do pieczenia. Na papier ułożyć warstwę herbatników.
  • Na warstwę herbatników nałożyć warstwę kremu. Na warstwę kremu ponownie ułożyć warstwę herbatników. Powtórzyć to samo jeszcze 4 razy, aż będzie około 5 taki warstw.
  •  Ostatnią warstwę posmarować pozostałą masą kajmakową.
  • Całość posypać orzeszkami i polać roztopioną i wymieszaną z olejem czekoladą.
  • Chłodzić przez minimum godzinę.