Jedno z banalniejszych ciast do przygotowania, ale za to jakie pyszne! Ciasto typu Snickers smakuje wszystkim. Nie trzeba go piec. Jest naprawdę proste. Zobacz na przepis.
składniki:
NA MASĘ BUDYNIOWĄ:
- 1 litr mleka
- 2 żółtka
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- 700 g herbatników maślanych
- puszka masy kajmakowej
- 100 g orzechów ziemnych
- 160 g masła orzechowego
- kostka masła
POLEWA
- tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 2 łyżki oleju rzpakowego
przyrządzanie:
MASA BUDYNIOWA:
- szklankę mleka połączyć z dwoma rodzajami mąki, cukrem i żółtkami. Całość dobrze wymieszać.
- pozostałą część mleka zagotować, zmniejszyć gaz i bardzo powoli dodawać wcześniej przygotowaną mieszankę. Całość zagotować.
- Masę odstawić do całkowitego ostudzenia.
KREM:
- Do masła dodać budyń i całość ubić.
- Dodać pół puszki masy kajmakowej i masło orzechowe.
- Wymieszać, aż powstanie gładki krem.
WARSTWY:
- W formie wyłożyć papier do pieczenia. Na papier ułożyć warstwę herbatników.
- Na warstwę herbatników nałożyć warstwę kremu. Na warstwę kremu ponownie ułożyć warstwę herbatników. Powtórzyć to samo jeszcze 4 razy, aż będzie około 5 taki warstw.
- Ostatnią warstwę posmarować pozostałą masą kajmakową.
- Całość posypać orzeszkami i polać roztopioną i wymieszaną z olejem czekoladą.
- Chłodzić przez minimum godzinę.