Wilgotne ciasto marchewkowe, przekładane pysznym kremem.
CZYTAJ RÓWNIEŻ: http://palcelizac.pl/swiateczne-pomysly-na-prezent-dla-fanow-gotowania/
składniki:
- 2 pełne szklanki mąki pszennej
- 3 pełne szklanki startej na tarce marcheki
- szklanka oleju rzepakowego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 4 jaja
- 1 łyżeczka sody odczyszczonej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- sól - szczypta
KREM
- 1/2 sera mascarpone
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g masła w tem. pokojowej
- orzechy włoskie do ozdoby
przyrządzanie:
- W misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon oraz szczyptę soli.
- Jaja ucieramy z cukrem. Dodajemy olej i wciąż ucieramy.
- Dodajemy wcześniej wymieszane składniki i całość mieszamy, aż składniki połączą się.
- Do masy dodajemy marchew.
- Całość przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
- Gotowe i ostudzone ciasto przekroić na dwie lub trzy blaty.
KREM
- Składniki na krem łączymy i mieszamy, aż powstanie kremowa masa.
- Gotowem kremem przełożyć blaty.
- Na wierzch (krem) posypać posiekane orzechy i ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.