Miodownik jest palckiem, który czas swojego przygotowania wynagradza smakiem. Idealnie wkomponuje się w klimat świąteczny z racji zawartości miodu w składzie. Na bogato, na sałodko i pysznie. Wypróbujcie, bo warto!
składniki:
- 100 g miodu
- 50 g cukru
- 50 ml mleka
- 30 ml rumu
- 125 g masła
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 2 jajka
NASĄCZENIE
- 50 g miodu
- 50 ml rumu
MASA KAJMAKOWA Z ORZECHAMI
- 1 puszka 530 g mleka zagęszczonego słodzonego
- 250 g miękkiego masła
- 125 g orzechów włoskich
przyrządzanie:
- Miód rozpuścić w rondelku z cukrem, wymieszać. Do gorącej masy dodać mleko, rum i masło, wymieszać do rozpuszczenia, na koniec połączyć z sodą, przestudzić.
- Do większej miski wsypać mąkę, wlać masę z rondelka i wymieszać. Dodać jajka i połączyć wszystkie składniki w gładkie ciasto. Wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę i uformować gładką kulę. Podzielić ją na 6 równych części.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
- Każdą część ciasta rozwałkować na placek o średnicy formy, podsypując w razie potrzeby mąką.
- Do tortownicy włożyć pierwszy placek z ciasta i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 6 – 7 minut na złoty kolor. Jeśli mamy 2 tortownice, możemy piec jednocześnie 2 placki.
NASĄCZENIE
- Lekko podgrzać miód i wymieszać go rumem. Za pomocą pędzelka nasączyć każdy placek porcją mieszanki.
MASA KAJMAKOWA Z ORZECHAMI
- Zamkniętą puszkę z mlekiem skondensowanym włożyć do garnka, zalać wodą do przykrycia i zagotować. Następnie gotować przez ok. 2 i 1/2 godziny na umiarkowanym ogniu (woda ma lekko bulgotać) aż w środku zrobi się kajmak. Puszkę wyjąć, przestudzić, otworzyć i wyłożyćgotowy kajmak do miski, całkowicie ostudzić.
- Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, następnie stopniowo dodawaćostudzoną masę kajmakową jednocześnie ją ubijając. Orzechy rozdrobnić w melakserze i wmieszać w masę.
PRZEŁOŻENIE
- Placki układać jeden na drugim przekładając masą. Wierzch i boki również posmarować kremem. Całe ciasto obłożyć rozdrobnionymi orzechami, na wierzchu położyć kilka całych połówek. Ciasto przykryć szczelnie folią aluminiową lub włożyć do zamykanego pojemnika na ciasto i odstawić w chłodne miejsce, ale nie do lodówki, na minimum 2 dni. Po tym czasie ciasto można trzymać dalej pod przykryciem w temp. pokojowej.