Miękkie, wilgotne, mocno cytrynowe. Oto wyjątkowe ciasto, które przygotujesz w godzinę.
składniki: 
SPÓD
- 200 g mąki
 - 2 łyżki cukru pudru
 - 120 g zimnego masła
 - 1 żółtko
 - 1 łyżka soku z cytryny
 
- 5 jajek
 - 120 g cukru
 - 200 ml śmietany kremówki 36%
 - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
 - skórka z 2 cytryn
 - 150 ml soku z cytryny
 
przyrządzanie:
- Składniki na spód łączymy ze sobą i wyrabiamy na gładką masę. Ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut.
 - Po tym czasie wykładamy ciasto na dno i boki formy na tartę. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.
 - Składniki na masę łączymy i miksujemy, aż powstanie gładka masa.
 - Masę wylewamy na upieczoną tartę, a następnie pieczemy przez kolejne 40 minut, aż wierzch tarty się zetnie.
 - Studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
 
ZOBACZ TEŻ: Pełnowartościowe śniadanie – jogurt, migdały i syrop klonowy
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















