Miękkie, wilgotne, mocno cytrynowe. Oto wyjątkowe ciasto, które przygotujesz w godzinę.
składniki:
SPÓD
- 200 g mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 120 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka soku z cytryny
- 5 jajek
- 120 g cukru
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- skórka z 2 cytryn
- 150 ml soku z cytryny
przyrządzanie:
- Składniki na spód łączymy ze sobą i wyrabiamy na gładką masę. Ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie wykładamy ciasto na dno i boki formy na tartę. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.
- Składniki na masę łączymy i miksujemy, aż powstanie gładka masa.
- Masę wylewamy na upieczoną tartę, a następnie pieczemy przez kolejne 40 minut, aż wierzch tarty się zetnie.
- Studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
ZOBACZ TEŻ: Pełnowartościowe śniadanie – jogurt, migdały i syrop klonowy