Połączenie czekolady i słonych pistacji? Spodoba się wszystkim żądnych nowych smaków. To ciasto to prawdziwy HIT! Koniecznie wypróbujcie.
składniki:
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 200 g bardzo dobrej, gorzkiej czekoaldy (powyżej 70%)
- 4 jajka
- 200 ml śmietanki 30%
- opakowanie serka mascarpone
- kubek obranych pistacji
przyrządzanie:
- Do garnka wlewamy wodę. Na garnku umieszczamy miskę. Do miski wkładamy pokruszoną w kostki czekoladę. Podpalamy gaz i rozpuszczamy czekoladę.
- W drugim garnku rozpuszczamy masło. Kiedy się rozpuści, wyłączamy gaz.
- Jajka myjemy. Starannie oddzielamy białka od żółtek.
- Mikserem białka ubijamy na sztywną pianę. Podczas ubijania możemy dodać szczyptę soli, białka szybciej się ubiją. Białka powinny być ubite tak, że po przewróceniu miski z nimi do góry nogami, nie drgną w ogóle.
- W osobnej misce ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę.
- Do utartych z cukrem żółtek dodajemy roztopione wcześniej masło i miksujemy całość.
- Do żółtek, cukru i masła dodajemy rozpuszczoną czekoladę, miksujemy całość. Kiedy masa połączy się, wylączamy mikser.
- Do naszej czekoladowej masy dodajemy łyżką pianę ubitą z białek – stopniowo, po jednej łyżce. Delikatnie mieszamy całość. Nie możemy zrobić tego gwałtownie ani stanowczo. Piana musi połączyć się z całością, ale nie może opaść.
- Blaszkę do pieczenia, np. tortownicę o średnicy ok. 24 cm (może być mniejsza) wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wylewamy naszą masę.
- Ciasto pieczemy ok. 50 minut w 190 stopniach.
- Śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy z mascarpone. Możemy masę schłodzić w lodówce, aby stężała. Jesli wydaje się zbyt mało słodka, dodajmy łyżkę cukru pudru.
- Masę mascarponową nakładamy na upieczone ciasto, a na masę nakładamy obrane pistacje. Całość możemy oprószyć wiórkami startej lub posiekanej czekolady.