Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Ciasto z ajerkoniakiem – przepis Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz, jak mało kto zna się na deserach. W tym cieście z ajerkoniakiem po prostu się zakochaliśmy. Jeżeli nie chcecie się od niego uzależnić, lepiej go nigdy nie próbujcie...

składniki:

  • jajka 3 szt
  • woda 3 łyżki
  • cukier kryształ90 gram
  • mąka pszenna70 gram
  • proszek do pieczenia1 łyżeczka
  • kakao 3 łyżki
  • rurki wafelkowe50 dag
Masa
  • żelatyna 7 łyżek
  • masło 100 gram
  • cukier puder100 gram
  • ajerkoniak 0,5 litra
  • śmietana 30 %0,5 litra

przyrządzanie:

Jajka z wodą i cukrem zmiksować na wysokich obrotach. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao dodać ciągle miksując. Przelać ciasto do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypana bułką tartą (ja miałam średnicę 27 cm.). Piec w piekarniku przez 20-25 min w temp. 200 stopni. Ostudzić. Na brzegach ciasta ułożyć rurki różnej wielkości.

5 łyżeczek żelatyny rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, powoli dodać 350 ml ajerkoniaku oraz rozpuszczona żelatynę.
Szybko ubić śmietanę, wlać masę z ajerkoniakiem i szybko wymieszać. Wylać masę na ciasto i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody, ostudzić i wymieszać z pozostałym ajerkoniakiem.
Szybko przelać na ciasto i pozostawić do schłodzenia w lodówce przez ok 2 godz.

ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy