Ewa Wachowicz, jak mało kto zna się na deserach. W tym cieście z ajerkoniakiem po prostu się zakochaliśmy. Jeżeli nie chcecie się od niego uzależnić, lepiej go nigdy nie próbujcie...
składniki:
-
jajka 3 szt
-
woda 3 łyżki
-
cukier kryształ90 gram
-
mąka pszenna70 gram
-
proszek do pieczenia1 łyżeczka
-
kakao 3 łyżki
-
rurki wafelkowe50 dag
-
żelatyna 7 łyżek
-
masło 100 gram
-
cukier puder100 gram
-
ajerkoniak 0,5 litra
-
śmietana 30 %0,5 litra
przyrządzanie:
Jajka z wodą i cukrem zmiksować na wysokich obrotach. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao dodać ciągle miksując. Przelać ciasto do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypana bułką tartą (ja miałam średnicę 27 cm.). Piec w piekarniku przez 20-25 min w temp. 200 stopni. Ostudzić. Na brzegach ciasta ułożyć rurki różnej wielkości.
5 łyżeczek żelatyny rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, powoli dodać 350 ml ajerkoniaku oraz rozpuszczona żelatynę.
Szybko ubić śmietanę, wlać masę z ajerkoniakiem i szybko wymieszać. Wylać masę na ciasto i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody, ostudzić i wymieszać z pozostałym ajerkoniakiem.
Szybko przelać na ciasto i pozostawić do schłodzenia w lodówce przez ok 2 godz.