Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

Cinnamon rolls- najprostszy przepis na cynamonowe ślimaczki

Cinnamon rolls w wersji najprostszej jaka istnieje. Koniecznie spróbujcie tych cynamonowych ślimaczków. Pachną tak słodko!   

składniki:

  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 16 g świeżych drożdży
  • 7 łyżek cukru
  • pół kostki masła
Nadzienie:
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki cukru
  • pół kostki masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego

przyrządzanie:

1. Do garnuszka wlać ciepłe mleko oraz dodać drożdże, wymieszać i odstawić na 10 min.

2. W większej misce umieść mąkę, cukier, szczyptę soli. Wymieszać składniki, zrobić wgłębienie na środku i wlać mleko z drożdżami, wbić 1 jajko i żółtko. Wyrabiać ciasto ręką.

3. Po kilku minutach wyrabiania do ciasta dodać miękkie masło i dalej wyrabiać przez kilka minut, aż do uzyskania gładkiej masy. Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić na ok. 2 h do wyrośnięcia

4. Po wyrośnięciu ciasta wyłożyć je na stolnicę.  Następnie podzielić ciasto na pół i każdą z części rozwałkować na kwadratowy placek. Ciasto nasmarować kolejno nadzieniem: roztopionym masłem oraz wymieszanymi cynamonem, cukrem waniliowym, cukrem.

5. Ciasto zwinąć w roladki i każdą pokroić na plasterki grubości ok. 3 cm.

6.  Na wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem

Piec w 170 stopniach przez około 23 minuty. Polać lukrem albo roztopioną czekoladą