Cinnamon rolls w wersji najprostszej jaka istnieje. Koniecznie spróbujcie tych cynamonowych ślimaczków. Pachną tak słodko!
składniki:
- pół szklanki ciepłego mleka
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 16 g świeżych drożdży
- 7 łyżek cukru
- pół kostki masła
- 4 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki cukru
- pół kostki masła
- 1 łyżka cukru waniliowego
przyrządzanie:
1. Do garnuszka wlać ciepłe mleko oraz dodać drożdże, wymieszać i odstawić na 10 min.
2. W większej misce umieść mąkę, cukier, szczyptę soli. Wymieszać składniki, zrobić wgłębienie na środku i wlać mleko z drożdżami, wbić 1 jajko i żółtko. Wyrabiać ciasto ręką.
3. Po kilku minutach wyrabiania do ciasta dodać miękkie masło i dalej wyrabiać przez kilka minut, aż do uzyskania gładkiej masy. Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić na ok. 2 h do wyrośnięcia
4. Po wyrośnięciu ciasta wyłożyć je na stolnicę. Następnie podzielić ciasto na pół i każdą z części rozwałkować na kwadratowy placek. Ciasto nasmarować kolejno nadzieniem: roztopionym masłem oraz wymieszanymi cynamonem, cukrem waniliowym, cukrem.
5. Ciasto zwinąć w roladki i każdą pokroić na plasterki grubości ok. 3 cm.
6. Na wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem
Piec w 170 stopniach przez około 23 minuty. Polać lukrem albo roztopioną czekoladą