Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Co wiesz o karczochu?

Poza oryginalnym, charakterystycznym smakiem, karczochy odznaczają się też niespotykanymi wręcz właściwościami prozdrowotnymi. Po pierwsze polecane są wszystkim, przebywającym na diecie, bowiem 100 g rośliny zawiera jedynie 10 kcal. Poza tym zawiera ona całe mnóstwo witamin i elementów odżywczych. Są to m.in. kwasy jabłkowy, cytrynowy i mlekowy, flawonoidy, cynaryna, garbniki, sterole, witamina A oraz witaminy z grupy B. Dzięki zawartości tych składników karczochy obniżają poziom cholesterolu oraz kwasów tłuszczowych. Dodatkowo działają odtruwająco, pomagają w chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego, przynoszą ulgę w problemach trawiennych.

z12118331Q,Kwiatostan-karczocha-to-wytworne--niskokaloryczne

W Polsce, mimo, że nie zawsze uda się kupić świeże karczochy, na szczęście można dostać te warzywa w innej formie, np. zamknięte w słoiku. Istnieją więc karczochy peklowane w oleju, w przyprawach, a nawet peklowane karczochy z grilla. Pokrojone w kawałki serca karczochów, zebrane tuż przed kwitnieniem zachwycają charakterystycznym, intensywnym smakiem, który dzięki wcześniejszemu grillowaniu zyskuje na swej głębi. Wykwintny śródziemnomorski smak docenią amatorzy kuchni włoskiej, dla których walory smakowe są równie ważne co właściwości zdrowotne. Karczochy stosowane są bowiem w profilaktyce chorób serca i miażdżycy, przyczyniając się do obniżenia poziomu cholesterolu – zachęca Małgorzata Przeździecka, Marketing Manager z firmy Scandic Food.

Następnym razem podczas przygotowywaniu obiadu warto odejść choć na dzień od tradycyjnej surówki czy fasolki szparagowej na rzecz karczocha – oryginalnego, smacznego i jakże zdrowego. Dziś, na przystawkę, proponujemy jednak kanapkę dla smakoszy: