Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Węgierski pogacze serowe

Węgierski pogacze serowe

Chleb zapiekany z mozzarellą

Chleb zapiekany z mozzarellą

Sałatka z marynowanych buraczków

Sałatka z marynowanych buraczków

Pikantny karczek

Pikantny karczek

Pieczone gruszki z serem ricotta

Pieczone gruszki z serem ricotta

Placuszki owsiane

Placuszki owsiane

Kurczak z ryżem w sosie słodko- kwaśnym

Kurczak z ryżem w sosie słodko- kwaśnym

Ptysie ziemniaczane

Ptysie ziemniaczane

Kotleciki z pieczarkami

Kotleciki z pieczarkami

Łazanki z kiełbasą

Łazanki z kiełbasą

Pierś z kurczaka w sosie wiśniowym

Pierś z kurczaka w sosie wiśniowym

Sałatka z gyrosem

Sałatka z gyrosem

Sałatka z mango

Sałatka z mango

Sałatka z rukolą

Sałatka z rukolą

Kokosanka

Kokosanka

Torcik waniliowy

Torcik waniliowy

Co wiesz o karczochu?

Karczoch to warzywo, które znane było już za czasów starożytnego cesarstwa rzymskiego, wtedy głównie ze względu na swoje właściwości moczopędne. Ostatnio coraz bardziej popularne stają się także w Polsce.

karczochy

Dzisiaj plantacje karczochów znaleźć możemy w prawie wszystkich krajach zachodniej i południowej Europy, gdzie doceniane są nie tylko ze względu na własności prozdrowotne, jak i wytrawny, charakterystyczny smak. Karczochy w naturze osiągnąć mogą nawet 1,5 m, jednak najbardziej pożądane są najmniejsze okazy, a dokładnie ich ,,serce’, czyli delikatna podstawa kwiatu, który zbiera się, zanim rozkwitnie. Charakteryzuje się ono lekko gorzkawym aromatem, nieocenionym szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej. Włosi przygotowują karczochy na wiele różnych sposobów. Jednym z najpopularniejszych jest nadziewanie ugotowanych warzyw i podawanie ich z ziołowymi sosami w towarzystwie anchois, suszonych pomidorów czy oliwek. Etykieta nakazuje, by spożywać karczochy palcami, lewą ręką przytrzymując warzywo, prawą odrywając liście i maczając je w sosie. Powszechne jest także zalewanie płatków oliwą i przechowywanie ich w niskiej temperaturze.

Na następnej stronie dowiesz się, jakie właściwości zdrowotne mają karczochy