Sklejony ryż to zmora każdej pani domu. Nie wygląda i nie smakuje tak samo jak ten ugotowany na sypko. Istnieją proste i skuteczne porady jak ugotować perfekcyjny ryż, nawet gdy kupujesz ten z niższej półki.
RADA NUMER 1: ZIMNA WODA
Przed rozpoczęciem gotowania ryżu musisz zawsze opłukać go pod bieżącą, zimną wodą. Po pierwsze usuniesz wszelkie zanieczyszczenia, a po drugie pozbędziesz się nadmiaru skrobi, która sprawia, że ryż się klei po ugotowaniu. Prosta czynność, a może zmienić konsystencję ryżu.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















