Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Croquetas de jamon – hiszpańskie tapasy

Hiszpanie uwielbiają małe przekąski zwane tapasami. A te krokiety są jednymi z najbardziej popularnych zakąsek, idealnych do wina czy piwa!

party-1225685_960_720

składniki:

  • 200 g szynki hiszpańskiej jamón
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki masła
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 1/2 średniej wielkości cebuli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól do smaku
  • 50 g bułki tartej
  • 1-2 jaja
  • 1 l oleju do smażenia

przyrządzanie:

Przygotuj krokiety:

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  2. W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek i masło. Zeszklij na nich cebulę.
  3. W międzyczasie drobniutko pokrój szynkę. Odłóż.
  4. Wsyp mąkę i pokrojoną szynkę, cały czas mieszaj całość.
  5. Kiedy składniki dobrze się połączą, zmniejsz ogień,wrzuć cebule, powoli wlej mleko, i za pomocą drewnianej łyżki cały czas mieszaj masę. Kiedy stanie się gęsta i zacznie powoli odchodzić od brzegów garnka zgaś ogień. Beszamel jest gotowy.
  6. Dopraw masę odrobiną gałki muszkatołowej oraz solą (uważaj aby nie przesadzić, gdyż sama szynka jest słona).
  7. Przełóż masę do miseczki i włóż na ok. 1 godz. do lodówki.
  8. Schłodzoną masę wyjmij i zamieszaj.
  9. Za pomocą dłoni lub łyżki nabieraj odrobinę masy i formuj małe, ok. 3-4 cm-owe krokieciki. Gotowe układaj na desce lub talerzu wyłożonym papierem do pieczenia.
  10. Każdy krokiecik obtocz w rozmąconym jajku oraz bułce tartej.
  11. Uformowane krokiety włóż na 10-15 min do lodówki.

Usmaż krokieciki:

  1. W garnku rozgrzej 1 litr oleju.
  2. Kiedy olej zacznie bulgotać wrzucaj do niego ok. 4-5 krokietów.
  3. Kiedy krokiety nabiorą złocistego koloru wyjmij je łyżką cedzakową i odłóż do miski wyłożonej papierowym ręcznikiem.

ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem