Crumble pie - to potocznie szarlotka. Anglicy uwielbiają dodawać do niej słodką odmianę jabłek i dużo cynamonu. Jednak dzisiaj nieco zmodyfikujemy ten popularny przepis. Zamiast jabłek będą maliny. Cynamon ustąpi miejsca aromatycznej wanilii. Co powstanie z tej zamiany? Uwierzcie, że ten placek byłby hitem na Wyspach Brytyjskich!
składniki:
- 1 kg malin
- łyżka płynnego miodu
- łyżka brązowego cukru
- szczypta kardamonu
- miąższ z 1/2 laski wanilii
- masło do wysmarowania foremek
- 10 dag mąki (można użyć krupczatki)
- 5 dag masła
- 5 dag cukru
przyrządzanie:
- Foremkę wysmaruj masłem.
- Maliny połącz z miąższem wanilii, kardamonem, cukrem oraz miodem.
- Rozłóż do foremki
- Z podanych składników przygotuj kruszonkę.
- W palcach formuj grudki i rozsyp na malinach.
- Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.
- Podawaj gorące.
ODKRYJ PRZEPIS NA : BANANOWE BROWNIE