Ten deser zaskakuje. Jest banalnie prosty w wykonaniu, ale uzależnia. Smakuje niesamowicie. Wystarczy kilka składników, by wyczarować gorący owocowy smakołyk. A najlepiej smakuje z gałką lodów waniliowych.
składniki:
Crumble:
– 3/4 szklanki mąki pszennej
– 1/4 szklanki mąki krupczatki
– szczypta soli
– 1/2 szklanki cukru
– 90 g zimnego masła
Nadzienie truskawkowe:
– 400 g truskawek, świeżych lub mrożonych, odszypułkowanych
– 1 – 2 łyżki cukru
– 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
– 1/2 łyżeczki cynamonu
przyrządzanie:
- Mąkę przesiej na stolnicę lub deskę do krojenia, dodaj sól, cukier i masło. Siekaj wszystko nożem na malutkie kawałeczki, do czasu aż drobinki masła pokryją się cukrem oraz mąką i powstanie kruszonka.
- Nadzienie truskawkowe: Truskawki przekrój na połówki i przełóż do miski. Dodaj resztę składników i wymieszaj. Przełóż do kokilek. Owoce równomiernie posyp kruszonką. Wstaw do nagrzanego piekarnika do temp. 190 stopni i piecz przez około 35 – 40 minut do lekkiego zrumienienia kruszonki.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















