Ten deser zaskakuje. Jest banalnie prosty w wykonaniu, ale uzależnia. Smakuje niesamowicie. Wystarczy kilka składników, by wyczarować gorący owocowy smakołyk. A najlepiej smakuje z gałką lodów waniliowych.
składniki:
Crumble:
– 3/4 szklanki mąki pszennej
– 1/4 szklanki mąki krupczatki
– szczypta soli
– 1/2 szklanki cukru
– 90 g zimnego masła
Nadzienie truskawkowe:
– 400 g truskawek, świeżych lub mrożonych, odszypułkowanych
– 1 – 2 łyżki cukru
– 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
– 1/2 łyżeczki cynamonu
przyrządzanie:
- Mąkę przesiej na stolnicę lub deskę do krojenia, dodaj sól, cukier i masło. Siekaj wszystko nożem na malutkie kawałeczki, do czasu aż drobinki masła pokryją się cukrem oraz mąką i powstanie kruszonka.
- Nadzienie truskawkowe: Truskawki przekrój na połówki i przełóż do miski. Dodaj resztę składników i wymieszaj. Przełóż do kokilek. Owoce równomiernie posyp kruszonką. Wstaw do nagrzanego piekarnika do temp. 190 stopni i piecz przez około 35 – 40 minut do lekkiego zrumienienia kruszonki.