Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Ćwicz ciężko, ale jedz pysznie!

  Ćwiczysz? Super! Nic tak nie poprawia samopoczucia i sylwetki jak solidna porcja ćwiczeń. Wiele kobiet ma jednak dylemat podczas posiłku. Co zjeść, aby czuć się lekko, a jednocześnie pomału budować tkankę mięśniową? Internet ugina się od różnych sprawdzonych przepisów, ale są one zwykle czasochłonne. A niewiele kobiet ma czas między pracą, siłownią i domem na długie przygotowywanie obiadu. Dlatego mamy dla was przepis na łatwe w przygotowaniu, zdrowe i szybkie danie, które można zjeść po treningu.

  Makaron z twarogiem to danie bardzo proste w przygotowaniu. Wygląda niepozornie i przez to niesłusznie cześć osób nie ma o nim najlepszego zdania. Krążą opinie, że to “substytut posiłku”, ot, takie coś na szybko, żeby tylko zjeść. To nie jest prawda. Odpowiednio przygotowany makaron z twarogiem to nie tylko pyszny, ale przede wszystkim zdrowy obiad. Idealnie nadaje się dla sportowców, osób na diecie lub tych, którzy amatorsko chcą trochę wyrzeźbić ciało. Na jednym talerzu mamy wszystko, czego potrzebujemy po treningu: białko, węglowodany, tłuszcze. Przede wszystkim jest to też danie, które nie nadwyręży naszego portfela.

Przepis

 

Składniki (porcja dla 2-3 osób):

produkty1

1. 1 opakowanie chudego twarogu 275g

 

2. Pół opakowania makaronu 500g

 

3. 2 średnie cebule

 

4. 4 suszone pomidory

 

5. 5 plastrów Szynki Szwarcwaldzkiej lub boczku

 

Sposób przygotowania:

 

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Tak samo Szynkę Szwarcwaldzką. Następnie na małej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojone produkty. W garnku gotujemy pół opakowania makaronu. W międzyczasie czasie twaróg rozdrabniamy np. widelcem i mieszamy z przyprawami, np. solą i pieprzem, oregano i bazylią (można też dodać kminek, rozmaryn i wiele innych – zależy od indywidualnych preferencji). 4 suszone pomidory kroimy w kostkę. Do odcedzonego makaronu dodajemy  podsmażoną cebulę i szynkę, twaróg i pokrojone suszone pomidory. Wszystko mieszamy i gotowe. Całość można, a nawet warto, polać jeszcze oliwą z oliwek. Smacznego!

natalerzu

 

Dlaczego warto jeść makaron z twarogiem po treningu

 

  Jak powszechnie wiadomo, intensywny trening jest męczący. Dlatego mięśnie muszą się po nim zregenerować. Zawsze po dużym wysiłku fizycznym należy zjeść odpowiedni posiłek. Makaron z twarogiem ma wszystko, czego organizm do regeneracji potrzebuje:
 
BIAŁKO – głównie z niego zbudowana jest tkanka mięśniowa (nie licząc wody). Aby ciało było ładnie wyrzeźbione, należy (oprócz odpowiednich ćwiczeń) dostarczać organizmowi odpowiednią ilość tego składnika. Wysiłek fizyczny przyspiesza metabolizm, przez co wzrasta zapotrzebowanie na białko – szczególnie wtedy, gdy jest to trening siłowy. Przy aerobowym białka potrzebujemy trochę mniej. W 100 gramach twarogu z przepisu znajduje się 20 gramów białka.

WĘGLOWODANY – ok, wiadomo tuczą. Ale wyłącznie wtedy, gdy są spożywanie w nadmiarze. Podczas ćwiczeń i zaraz po nich potrzebujemy energii do działania. Dostarczą nam jej węglowodany z makaronu.
 
TŁUSZCZE – temat “tabu”. W końcu tego wroga na “T” chcemy się pozbyć! Okazuje się jednak, że czasami to nasz sprzymierzeniec. Niektóre witaminy np. A i D przyswajają się wyłącznie z udziałem tłuszczów. Oczywiście nie należy z nim przesadzać. Odrobina w daniu wystarczy. Do makaronu z twarogiem najlepiej dodać oliwy z oliwek. To też tłuszcz, ale zdrowy. Oliwa zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które polepszają pracę naczyń krwionośnych oraz chronią przed chorobą nadciśnieniową. Dodatkowo jest bogatym źródłem witamin A, E i D, dzięki czemu zapobiega miażdżycy oraz cukrzycy. 
 
WITAMINY i MINERAŁY – są niezbędne dla zdrowia i urody. Niedobory witamin mogą spowodować rozdrażnienie, złe samopoczucie, a także wpływać niekorzystnie na włosy i paznokcie. Suszone pomidory zawierają dużo witaminy C i karotenoidy. W tym produkcie znajdziemy również sporo mikroelementów: magnez, wapń i żelazo.
 
  Makaron z twarogiem – tanio, smacznie i z korzyścią dla organizmu. To już wiesz co zjesz po dzisiejszym treningu?