Przepis idealny dla kogoś, kto nie lubi się powtarzać. Ta czekolada za każdym razem może być inna, wszystko zależy od tego ile dodamy łyżek kakao i jakie wybierzemy bakalie.
Składniki:
- 1/2 szklanki mleka w płynie
- 3 szklanki mleka w proszku (lub w granulkach)
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- kostka margaryny
- 2-3 łyżki ciemnego kakao
- bakalie (do wyboru: orzechy, migdały, rodzynki, herbatniki i inne)
Przygotowanie:
W średnim garnku roztopić kostkę margaryny z cukrem i płynnym mlekiem, po czym wsypać kakao i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Zdjąć z ognia i od razu wsypać mleko w proszku, dokładnie wymieszać i dodać wybrane bakalie, np. herbatniki i orzechy, wymieszać. Przelać do naczynia, z którego łatwo będzie kroić czekoladę np. płytka blaszka, po ostygnięciu wstawić do lodówki. Czekolada będzie gotowa kiedy stwardnieje.