Wspaniałe babeczki z prawdziwej czekolady i orzechów prażonych. Zaskoczą Twoich gości!
składniki:
CIASTO:
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki kakao
- pół tabliczki czekolady
- łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- pół szklanki wody
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- łyżka cukru waniliowego (opcjonalnie)
- 1/3 szklanki oliwy (lub oleju lub roztopionego masła
- szklanka prażonych orzechów włoskich
- 1 łyżka midou
przyrządzanie:
- Do miski wsypujemy wszystkie składniki suche: mąkę, cukier kakao, sodę i sól.
- Mieszamy i robimy na środku dołek na składniki mokre: wodę, maślankę, jogurt, oliwę.
- Całość musimy dokładnie wymieszać. Papilotki uzupełniamy mniej więcej do 1/3 wysokości ciastem.
- Muffinki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 min.
- W tym czasie przygotujemy polewę orzechową.
- Orzechy łączymy z roztopioną czekoladą i łyżka miodu. Polewamy muffiny.