Sztandarowy przepis na duszoną kapustę z jabłkiem i dodatkami. Przepis pochodzi z 1970 roku i był wielokrotnie wykorzystywany w naszej kuchni!
składniki:
- Mała główka czerwonej kapusty
- 2 mniejsze jabłka lub jedno dorodne
- 1 cebula
- laska cynamonu, ewentualnie łyżeczka tego z proszku
- liść laurowy, ziele angielskie
- 2 łyżki octu jabłkowego
- spora łyżka miodu
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
przyrządzanie:
- Kapustę bardzo dokładnie umyj, usuń brzydkie liście.
- Jabłka obierz, pokrój w kostkę.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę.
- Następnie podsmaż cebulkę na oliwie do uzyskania złotego koloru.
- Dokładnie poszatkuj kapustę, po czym wrzuć do większego garnka.
- Dodaj wodę, liść laurowy, laskę cynamonu, ziele angielskie. Można użyć cynamonu z proszku.
- Tak przygotowaną kapustę duś do miękkości. W połowie duszenia dodaj jabłka z cebulą.
- Pod koniec dodaj ocet, miód, przyprawy do smaku.
- Podawaj jako dodatek do dania głównego.