Często przechodzisz obok nich, nawet nie zdając sobie sprawy, że mogą gościć na twoim talerzu! Czy stokrotki są jadalne? Oto najnowsze fakty!
- Zawiera dużo witaminy C, beta-karotenu, białka, soli mineralnych. Ma działanie przeciwzapalne, wykrztuśne, przyśpiesza gojenie ran. Listki wraz z pąkami zbiera się wiosną i jesienią, a kwiaty od wiosny do pierwszych przymrozków. Liście i pąki można dodać do sałatek, sosów, zup, masła ziołowego, past i omletów.
- Pąki nadają się do marynowania tak, jak kapary.
- Kwiaty wzbogacają smak i są ozdobą potraw, napojów. Można z nich zrobić syrop.
- Stokrotki są jadalne, ale należy je dokładnie umyć i zbierać z dala od środków lokomocji.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














