Oto przepis na bardzo delikatne ciasteczka z płatkami migdałów. Poznaj ich wyjątkowy smak.
składniki:
300 g mąki pszennej
150 g mąki kukurydzianej
300 g masła
1 żółtko
150 g cukru
jajko
1/2 łyżeczki olejku migdałowego
płatki migdałowe
przyrządzanie:
- Mąkę mieszamy, dodajemy masło, cukier, żółtko i zapach migdałowy. Całość łączymy i wyrabiamy na jednolite ciasto.
- Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na godzinę.
- Następnie dzielimy na 2 części, wałkujemy i wycinamy ciasteczka.
- Blasze smarujemy masłem i układamy ciasteczka.
- Jajko roztrzepujemy za pomocą widelca i smarujemy każde ciasto. Posypujemy płatkami migdałów.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 10 – 13 minut.
WARTE UWAGI: Beza z malinami i serkiem mascarpone