Faworki są jednym z tych przysmaków, które lubią chyba wszyscy. Delikatne ciasto posypane cukrem pudrem świetnie smakuje z kubkiem gorącej kawy, czy herbaty. Oto nasz przepis na popularne chrusty! SMACZNEGO!
składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżeczki spirytusu
- tłuszcz do smażenia (smalec lub olej)
- cukier puder do posypania
- Wszystkie składniki o temp. pokojowej
przyrządzanie:
Z mąki, żółtek i śmietany zagniatamy ciasto – tak twarde jak na pierogi. Dodajemy spirytus. Ciasto należy długo zagniatać, a następnie zaczyna się zabawa – należy je porządnie zbić wałkiem!
Ciasto składamy i ponownie zbijamy, aż powstaną pęcherzyki. Do ciasta dostaje się w ten sposób powietrze. Czynność powtarzamy kilkukrotnie. Możemy wyżywać się do woli.
Następnie wałkujemy ciasto na cienkie placki i kroimy na prostokątne paski. Każdy pasek nacinamy wzdłuż na środku.
Jeden koniec paska przewlekamy przez powstały przez nacięcie otwór.
Wkładamy faworki na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano z obu stron.
Po usmażeniu rozkładamy na ręczniku papierowym aby ociekły z tłuszczu. Przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem.
Zobacz też: Przepis na oryginalne pączki – cronuts!