Oto przepis na proste i bardzo delikatne rogaliki. Smakują obłędnie!
składniki:
- mąka - 550 g
- świeże drożdże - 4 dag
- śmietana 18% - niepełna szklanka
- mleko - szklanka
- jajka - 2
- cukier - 100g
- roztopione masło 8 dag
- sól
- powidła lub dżem
przyrządzanie:
- W letnim mleku rozpuszczamy drożdże i 2 łyżki cukru. odstawiamy do wyrośnięcia, na ok 10 minut.
- Rozpuszczamy masło. Studzimy.
- Mąkę, pozostały cukier, szczyptę soli, jajka, śmietanę, wyrośnięte drożdżei wystudzone masło mieszamy mikserem. Formujemy z niego kulę. Przykrywamy folią i zostawiamy na ok 1 godzinę.
- Ciasto dzielimy na dwie części. Wałkujemy na okrągły placek.
- Tniemy każdy z okręgów na cienkie trójkąty. Na każdym układamy ok 1 łyżeczkę nadzienia.
- Formujemy rogaliki. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp 180 st C.