Oto przepis na proste i bardzo delikatne rogaliki. Smakują obłędnie!
składniki: 
- mąka - 550 g
 - świeże drożdże - 4 dag
 - śmietana 18% - niepełna szklanka
 - mleko - szklanka
 - jajka - 2
 - cukier - 100g
 - roztopione masło 8 dag
 - sól
 - powidła lub dżem
 
przyrządzanie:
- W letnim mleku rozpuszczamy drożdże i 2 łyżki cukru. odstawiamy do wyrośnięcia, na ok 10 minut.
 - Rozpuszczamy masło. Studzimy.
 - Mąkę, pozostały cukier, szczyptę soli, jajka, śmietanę, wyrośnięte drożdżei wystudzone masło mieszamy mikserem. Formujemy z niego kulę. Przykrywamy folią i zostawiamy na ok 1 godzinę.
 - Ciasto dzielimy na dwie części. Wałkujemy na okrągły placek.
 - Tniemy każdy z okręgów na cienkie trójkąty. Na każdym układamy ok 1 łyżeczkę nadzienia.
 - Formujemy rogaliki. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp 180 st C.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















