- 35 dag naturalnej czekolady
- 25 dag masła
- 25 dag brązowego cukru
- 50 dag maki
- 3 duże jajka
- 15 dag orzechów, grubo pokrojonych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nagrzewamy piekarnik do temp. 170 C. Prostokątną blaszkę (18 x 28 cm) wyścielamy pergaminem. Na wolnym ogniu rozpuszczamy czekoladę z masłem, mieszając. Zostawiamy, aby lekko przestygła. Ucieramy jajka na puszysta masę, dodając cukier, cały czas ucierając, aż powstanie gęsta i gładka masa. Dodajemy rozpuszczona czekoladę delikatnie mieszając. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy i dodajemy do masy wraz z orzechami. Łyżką nakładamy do przygotowanej formy, wyrównujemy powierzchnie i pieczemy ok. 40 minut. Wierzch ciasta powinien wyglądać jak połamany, a środek przy dotyku powinien być miękki. Nie należy za bardzo przypiekać, aby ciasto nie straciło swej kleistej struktury.