Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Dietetyczne ciasto grejpfrutowe

Odchudzające właściwości grejpfrutów znane są od wieków. Dlaczego więc nie wykorzystać ich do zrobienia fit ciasta? Ten domowy wypiek jest nie tylko niesamowicie smakowity, ale nie sprawi też, że przytyjecie! 

składniki:

  • 2 grejpfruty
  • 200-225g cukru
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 3 duże jajka
  • 2/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • polewa: 2/3 szklanki cukru pudru, 3-4 łyżeczki soku grejpfrutowego

przyrządzanie:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Keksówkę lub formę do ciasta z kominem wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i obsyp mąką.
Do dużej miski zetrzyj skórkę z 2 grejpfrutów, dodaj cukier, całość dokładnie rozetrzyj rękoma, tak by aromat ze skórki grejpfrutowej dobrze przeniknął do cukru. Z jednego grejpfruta wyciśnij sok, 40ml soku wlej do cukru, następnie dodaj jogurt, jajka i oliwę z oliwek.
Obie mąki zmieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą. Miksując ciasto stopniowo dodawaj mąkę, aż uzyskasz płynną masę. Ciasto przełóż do przygotowanej foremki i wstaw do nagrzanego piekarnika na 50-55 minut.
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i odstaw na 10 minut. Po czym czasie wyciągnij z formy i przełóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Polewę przygotuj z 3-4 łyżeczek pozostałego, lekko podgrzanego soku z grejpfruta oraz z cukru pudru. Rozprowadź na cieście, odstaw do stężenia, po czym pokrój na kawałki.
 

ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem