Dietetyczne ciasto z malinami i kakao. Bez tłuszczu i cukru! O to chodzi!
składniki:
- Mąka pszenna graham (typ 1850) - 2 szklanki
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- Gorzkie kakao - 4 płaskie łyżki
- Dojrzały banan - sztuka
- Jabłko - sztuka (ok. 200g)
- Suszone daktyle - 150g
- Mleko 2% - 1/2 szklanki
- Jaja - 2 sztuki
- Kubeczek malin
przyrządzanie:
- Daktyle posiekaj i namocz przez 30 minut w mleku – dodaj banana i jabłko. Zmiksuj wszystko na gładki mus. Następnie dodaj jaja i dokładnie wymieszaj.
- Wymieszaj składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao).
- Połącz dokładnie składniki suche z mokrymi – ciasto powinno być gęste.
- W keksówce wyłożonej papierem do pieczenia rozprowadź połowę ciasta – oprósz malinami. Wyłóż pozostałą część ciasta i powgniataj na wierzchu maliny.
- Ciasto piecz w temp. 180 stopni C przez 55 minut.