Przeraża cię myśl o Tłustym Czwartku, bo dopiero co przeszłaś na dietę? To święto nie oznacza, że musisz rezygnować ze swoich postanowień. Jak połączyć karnawałowe obżarstwo z dbaniem o sylwetkę? Oto dietetyczne pączki, które nie zaszkodzą twojej figurze!
składniki:
- szklanka mąki tortowej 120g
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 130g
- 25 g drożdży
- pół szklanki mleka 0,5% tłuszczu
- jajko rozmiar L
- łyżeczka cukru 5 g
- 50 g gotowego budyniu przygotowanego z mleka 0,5 % tłuszczu posłodzonego stewią
- Aromat śmietankowy
- stewia do smaku
przyrządzanie:
Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając do niego stewię oraz mleko 0,5 % tłuszczu. Przygotuj rozczyn – podgrzej mleko, połącz z drożdżami, cukrem oraz łyżką mąki. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dodaj jajko i zmiksuj na piankę. Wsyp mąkę i wyrabiaj ciasto, aż będzie odklejało się od rąk. Dodaj aromat np. śmietankowy oraz stewię w proszku lub w płynie. Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Na stolnicę wysyp trochę mąki i wyłóż na nią wyrośnięte ciasto. Rękami rozpłaszcz je na grubość 2 cm i wycinaj kółka dużym kubkiem. Na każde kółko nałóż łyżeczkę budyniu i sklej końce, tak żeby powstała kula. Z ciasta powinno wyjść 10 pączków. Gotowe pączki ułóż na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem i odstaw na kolejną godzinę. Następnie piecz w temperaturze 180 stopni około 15 minut.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem