Lekki placek z gruszkami i nutą kokosa. Bardzo aromatyczny i robi się ,,sam'', jak to mówi moja babcia! Zdecydowanie wart zachodu!
składniki:
- gruszki około 0,5 kg
- margaryna kostka
- pół szklanki cukru
- paczuszka cukru waniliowego
- 4 jaja
- mąka 350 g
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- puszka mleka kokosowego 150 ml
przyrządzanie:
- Piekarnik nastaw na 180 stopni
- Gruszki myjemy, kroimy w plasterki średniej grubości
- Margarynę, oba cukry ucieramy na gęsty krem. Dodajemy pojedynczo jajka i mieszamy.
- Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, szybko mieszamy z mleczkiem kokosowym.
- Ciasto wylewamy na wcześniej przygotowaną, mniejszą formę do pieczenia (25 cm)
- Wyrównujemy, a na wierz układamy ciasno, pokrojone gruszki.
- Pieczemy 60 minut, po wystudzeniu posypujemy pudrem