Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Do czego podawać wina słodkie?

Wina słodkie są z pewnością świetnym uzupełnieniem wielu przepysznych dań. Poza tym ich słodkie nuty mogą pomóc nam zrelaksować się po ciężkim dniu.

Kiedy jednak przychodzi do serwowania i łączenia takich trunków, często nie bardzo wiemy co najlepiej podać. Dlatego też niniejszym artykule postaramy się rozwiać te wątpliwości.

Wino słodkie musujące

Słodkie wina musujące spełnią swoją rolę zarówno w formie przedsmaku uczty, jak i uzupełnienia do konkretnych dań. Możemy je serwować jako aperitif lub metodę toastu na imprezach okolicznościowych. Musiaki pobudzają apetyt i są świetnym wprowadzeniem do biesiadowania. Natomiast wśród potraw, które najlepiej łączą się z tymi trunkami, wymienić warto owoce morza, ryby, kawior, sałatki czy białe mięso. Będą również świetnie pasowały do wszystkiego co lekkie, czyli chociażby warzyw (np. szparagów) lub owoców (np. truskawki lub brzoskwinie). Oczywiście nie możemy zapomnieć o całej gamie deserów, dla których słodkie, musujące wino będzie idealnym partnerem. Warto wspomnieć chociażby o jabłeczniku, serniku, ciastkach czy owocowych ciastach.

Wino czerwone słodkie

Słodkie wina czerwone są z pewnością odmianą, której smak jest bardzo złożony i głęboki. Dlatego też warto łączyć te trunki z czekoladowymi deserami, pikantną kuchnią czy mięsnymi potrawami zrobionymi na słodko. Będzie to również świetne uzupełnienie do wszelakich potraw jarskich oraz wegańskich – szczególnie tych bardziej słodkich, jak chociażby dania z tofu.

Wino białe słodkie

Słodkie wina białe są zazwyczaj serwowane w niższych temperaturach, a ich smak cieszy się owocowymi, orzeźwiającymi aromatami. Dlatego też będzie to idealny kandydat do owoców, deserów owocowych, sałatek, owoców morza, ryb czy lekkich nabiałów. Słodkie wino białe dobrze współgra z kuchnią śródziemnomorską oraz orientalną. Dobrym pomysłem jest również podanie go do lekkich przystawek.

Podsumowanie

Łączenie wina z potrawami to tak naprawdę kwestia uznania. W końcu nikt nie zabroni nam zjeść schabowego z słodkim musiakiem. Natomiast jeśli nie wiesz gdzie szukać odpowiednich win, albo po prostu nie masz czasu biegać po dyskontach, to koniecznie sprawdź ofertę renomowanego sklepu winiarskiego zielonebutelki.pl. Mają bardzo ciekawe propozycje przeróżnych win słodkich, wytrawnych oraz piw rzemieślniczych.