Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Bakalie i suszone owoce – źródło witamin, których potrzebuje Twój organizm.

Wśród tysięcy produktów, ustawionych na sklepowych półkach, znajdziemy również takie, które mają za zadanie realnie wspierać nasze zdrowie. Aby pomóc konsumentom w ich odnalezieniu i wprowadzeniu do codziennego menu, stworzono tzw. listę super food. Przeglądając jej spis, wśród drogocennych składników, odnajdziemy tam m.in. bakalie i suszone owoce, które mają za zadanie wspierać nasz układ pokarmowy i nerwowy.

Co dokładnie znajdziemy w garści ulubionych bakalii i dlaczego warto dodawać je do jogurtu lub ciepłej owsianki?

Drogocenne migdały

Nasiona migdałowca, nazywane powszechnie migdałami, nie tylko wyjątkowo smakują, ale przede wszystkim – dostarczają naszemu organizmowi cennych minerałów i składników, wspomagając walkę z przeziębieniem, anemią i otyłością.

Migdały wspomagają krążenie, wzmacniają stawy i wzbogacają naczynia krwionośne, które ulegają deformacji, np. podczas objawów nadciśnienia. Ponadto, ich spożywanie znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia niezwykle niebezpiecznych schorzeń i chorób – np. udaru i zawału serca. Co ciekawe – najnowsze badania wykazują, że migdały pomagają leczyć choroby gardła, wspomagając antybiotykoterapię, prowadzoną w przebiegu anginy.

Na domiar dobrego zawarta w nich cenna fenyloalanina – składnik, którego organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie – działa prewencyjnie, zmniejszając ryzyko wystąpienia depresji.

Migdały są bogatym źródłem witamin – głównie z grupy B i E – a także kwasu foliowego, przeciwutleniaczy i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto, znajdziesz w nich cenne minerały – w tym wapń, magnez, żelazo, potas, sód, cynk oraz fosfor. Ta wyjątkowa mieszanka pomaga m.in. wyeliminować z diety cukier, dbać o nasze włosy, paznokcie i skórę, a także wspomagać w walce z anemią.

Orzech – bezlik smaku i wartości

Orzechy są najbardziej wartościowym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika, witaminy E oraz witamin z grupy B, a także składników mineralnych – takich jak żelazo, wapń, potas, cynk i sód. Co ważne – nienasycone kwasy tłuszczowe mają działanie przeciwzakrzepowe, dzięki czemu obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, sprzyjając tym samym walce z otyłością i miażdżycą.

  • orzech włoski – składa się w 15% z wysoko wartościowego białka, stanowiąc tym samym za podstawę diety wegańskiej bądź wegetariańskiej. Zaleca się spożywanie go głównie po treningu, aby dostarczyć budulca mięśni i kwasów omega-3.
  • orzech laskowy – pozwala obniżać zły cholesterol, podnosząc jednocześnie frakcję HDL. Odmiana ta jest cennym źródłem witaminy E – niezbędnej do prawidłowego rozwoju ciąży. Statystycznie – wystarczy zaledwie garść orzechów laskowych dziennie, aby pokryć 100 % zapotrzebowania na tą witaminę.
  • pistacje – posiadają ogromną ilość białka, potasu, witaminy B6 i B1 – witaminy niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To dzięki niej wspomagasz pracę układu nerwowego i sercowo-naczyniowego.
  • orzeszki ziemne – należą do tej samej grupy roślin, co np. soja, dlatego też nie zaleca się ich spożywania przy chorobach tarczycy. Orzeszki wyróżniają się rekordową ilością witaminy B3 – tak zwanej niacyny – z niedoborem której, najczęściej, walczą osoby nadużywające używek (głównie alkoholu).
  • orzechy pekan – w 70% złożone z tłuszczy, wykazują się właściwościami przeciwmiażdżycowymi.
  • makadamia – podobnie jak orzechy pekan – są bardzo tłuste i kaloryczne. Mają delikatnie maślany smak, przez co często używa się ich do wypieków. Najnowsze badania wykazują, że orzechy makadamia umożliwiają skuteczną walkę z np. zakrzepicą.
  • orzech kokosowy – ma stosunkowo mało białka i w połowie składa się z wody. Ze względu na obecność nasyconych kwasów tłuszczowych – nie zaleca się ich pacjentom z podwyższonym poziomem cholesterolu. Orzechy kokosa mają wiele cennych właściwości – w tym działanie przeciwzapalne.

Dlaczego powinniśmy jeść suszone owoce?

Współcześnie panuje mit, jakoby owoce suszone były nieodpowiednie dla osób, stosujących dietę redukcyjną. W rzeczywistości jednak jest to niezwykle cenny składnik, często zastępujący „tradycyjne” owoce.

Spożywając suszone owoce w rozsądnych ilościach dostarczasz swojemu organizmowi cennego błonnika, licznych witamin i składników mineralnych, które wspomagają pracę organizmu.

Warto pamiętać, że suszone owoce nie zawierają tłuszczu, mają bardzo niską zawartość sodu, a przy tym – wzbogacone są ogromną ilością witaminy A i B oraz żelaza i wapnia.

Wśród szczególnie zalecanych są:

  • suszone jabłka – które pomagają w zaparciach, posiadają flawonoidy, które chronią organizm przed rozwojem nowotworów jelita grubego, a także zawierają witaminy C, E, A oraz krzem i potas, który dba o skórę i paznokcie.
  • suszone truskawki – posiadają więcej witaminy C, niż pomarańcze czy cytryny. Pomagają z osłabieniem i bólami mięśni, przez co lekarze zalecają ich spożywanie po intensywnych treningach siłowych.
  • suszony ananas – zmniejsza obrzęki, przyspiesza gojenie ran i urazów, a także wykazuje się działaniem przeciwzapalnym. Ponadto, doskonale wspomaga walkę ze zgagą, niestrawnością i refluksem przełykowym.
  • suszone śliwki – regulują pracę układu pokarmowego, pomagając w zaparciach i niestrawności. Dodatkowo wspomagają leczenie otyłości i osteoporozy, a dzięki dużej zawartości antyoksydantów – chronią komórki przed nowotworami i procesem starzenia.

Jeśli więc chcesz dostarczać swojemu organizmowi najcenniejszych i najbezpieczniejszych składników – konieczne jest uzupełnienie dziennego jadłospisu o bakalie i suszone owoce. Wybieraj sklep z bakaliami, który stawia na jakość i świeżość produktów, dzięki czemu zyskasz gwarancję nie tylko cennych składników, ale także – wyjątkowego, intensywnego smaku.