Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Domowa drożdżówka z jagodami i serem

Pyszne, świeżutkie, mięciutkie i świeże domowe dróżdżówki z jagodami i serem.

składniki:

  • Bułeczki:
  • 600 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru (130 g)
  • 25 g drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • Twaróg:
  • 400 g tłustego lub półtłustego twarogu
  • 2 żółtka
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • łyżka masła
  • ok. 4 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • ok. 400 g jagód
  • cukier puder

przyrządzanie:

    • Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki – dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.
      Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Starajmy się nie dosypywać mąki – im więcej jej dodamy tym mniej puszyste będą drożdżówki.
      Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h).
    • Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy resztę składników i rozrabiamy do otrzymania gładkiej konsystencji (możemy go także zmiksować – będzie gładszy i delikatniejszy).
      Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 20 części.
    • Każdą porcje lekko rozwałkowujemy iformujemy krążki z cieńszymi środkami oraz grubszymi obwódkami. Na środek każdej drożdżówki wykładamy ok. łyżkę sera i posypujemy jagodami. Następnie delikatnie wbijamy jagody do masy serowej.
    • Drożdżówki przekładamy na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Pozostawiamy na ok. 20 minut do lekkiego napuszenia.
      Drożdżóweczki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 stopni i pieczemy ok. 10-15 minut do zrumienienia.
      Gdy jagodzianki przestygną możemy przygotować lukier.
    • Cukier puder ucieramy wraz z wodą przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka dodajemy więcej cukru pudru, jeżeli natomiast za gęsta – odrobinę wody. Przygotowanym lukrem polewamy wierzch drożdżówek z jagodami i białym serem.