Panna cotta to włoski deser, który zrobicie w zaledwie kilkanaście minut. A zrobiony z domowego przepisu i podany ze świezymi owocami smakuje najlepiej!
składniki:
- 500ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- 50g cukru
- laska wanilii
- 1,5 łyżeczki żelatyny (lub 2 listki żelatyny)
- ok. 300g truskawek
- 1- 2 łyżki cukru pudru
przyrządzanie:
-
- Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
- Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimniej wody.
- Śmietanę wlać do niedużego garnka. Dodać cukier i laskę wanilii z ziarenkami. Powoli doprowadzić do zagotowania. Gotować na jak najmniejszym ogniu, często mieszając, przez 10 minut. (Uważać, żeby śmietana nie przywarła do dna garnka). Garnek ściągnąć z pieca i wyciągnąć laskę wanilii.
- Gorącą śmietanę wymieszać dokładnie z żelatyną.
- Okrągłe, małe foremki opłukać zimną wodą. (Mogą być również ramekiny, miseczki lub filiżanki. Rozlać gotową śmietanę. Poczekać, aż ostygnie i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
- Aby wyciągnąć panna cottę, należy włożyć foremkę, po sam brzeg, na parę sekund do miski z gorącą wodą, kolejno ułożyć na foremce talerz i odwrócić ją do góry dnem.