Uwielbiacie czekoladę? Jeśli tak, to mamy dla Was super przepis na pochodzące z kuchni amerykańskiej - brownie! Pychotka dla każdego łasucha!
składniki:
- 200 g ciemnej, gorzkiej czekolady (70%)
- 100 g mlecznej czekolady
- 225 g masła
- 3 całe jajka
- ½ szklanki posiekanych i obranych orzechów laskowych (mogą też być włoskie)
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 275 g cukru (do wypieków)
- 135 g mąki
- 1/4 łyżeczki soli
przyrządzanie:
- Piekarnik nagrzewamy do 175 *C.
- Formę do pieczenia (20×30 cm) smarujemy tłuszczem oraz wykładamy papierem do pieczenia.
- Pół czekolady mlecznej i pół tabliczki czekolady gorzkiej ścieramy na tarce o grubych oczkach i odkładamy do lodówki.
- Resztę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i przekładamy na MALUTKI ogień, aby masło szybciej się roztopiło i połączyło z czekoladą. Po połączeniu zdejmujemy z ognia.
- Jajko razem z wanilią i cukrem ubijamy na puszysto.
- Do ubitych jajek dodajemy powolutku masę czekoladową i przez chwilę miksujemy na wolnych obrotach.
- Dodajemy przesianą mąkę, sól i posiekane drobno orzechy. Delikatnie i dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
- Przekładamy do przygotowanej formy.
- Posypujemy startą czekoladą z lodówki.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20 minut.
- Najlepiej kroić, jak już przestygnie.