Uwielbiamy domowe pieczywo! Jest chrupkie, puszyste, a co najważniejsze - przygotowane bez dodatku spulchniaczy!
składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 2 cebule
- 1 szklanka wody
- 1.5 łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- jajko
- 2 łyżki masła
przyrządzanie:
- Na patelni podsmaż cebulkę.
- Połącz wszystkie składniki i wyrabiaj ciasto, aż zacznie odchodzić od naczynia.
- Gotowe ciasto musi mieć konsystencję plasteliny. Połóż je w ciepłym miejscu, wysmaruj oliwą z oliwek i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
- Po tym czasie podziel cisto na bułeczki i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut. Możesz je posypać makiem, sezamem lub po prostu naciąć.
- Piecz przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni.