Domowe bułeczki z cynamonem. Przepis sprawdzony wielokrotnie.
składniki:
- 400 mąki pszennej
- 100 g masła
- 60 g cukru trzcinowego
- 9 g drożdży instant
- 200 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki cynamonu
- 1 jajko
przyrządzanie:
- Do miski wsypuję mąkę, miękkie masło, drożdże, stopniowo dolewam mleka, wyrabiam ciasto do momentu, aż będzie odchodziło od rąk.
- Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 40 minut.
- Na rozgrzanej patelni roztapiam 2 łyżki masła, które wykorzystam do posmarowania płatów.
- Ciasto dzielę na dwie części, blat podsypuję mąką i rozwałkowuję każdy kawałek na duży prostokąt, następnie za pomocą pędzelka smaruję masłem, posypuję cynamonem oraz cukrem.
- Płaty kroję w paski ( około 5 cm) zwijam w kształt ślimaka, lekko spłaszczam. Przekładam na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki smaruję rozbełtanym jajkiem, posypuję cukrem i wkładam do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika na 25 minut.
uwagi: