Super jagodzianki idealne na śniadanie z kakao
składniki:
- 1 kg mąki
- 1/2 l mleka
- 10 dag drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 4 łyżki rozpuszczonej margaryny
- szczypta soli
- 60 dag jagód
przyrządzanie:
- Z drożdży, odrobiny mleka i cukru zrób rozczyn. Odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
- Następnie jajka utrzyj z resztą cukru. Do miski wsyp mąkę, dodaj rozczyn, resztę ciepłego mleka, szczyptę soli oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę.
- Wyrób dokładnie ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Jagody przebierz, opłucz pod bieżącą wodą, dokładnie odsącz na sicie. Do jagód dodaj odrobinę cukru i wymieszaj.
- Następnie, gdy ciasto wyrośnie, uformuj małe bułeczki i spłaszcz. Na środek każdej z nich nałóż porcję jagód wymieszanych z cukrem, dokładnie zlep.
- Bułeczki odstaw na kolejne pół godziny do wyrośnięcia.
- Następnie bułeczki posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp cukrem. Piecz w temperaturze 190 stopni C.