Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Domowe jagodzianki

Super jagodzianki idealne na śniadanie z kakao

składniki:

  • 1 kg mąki
  • 1/2 l mleka
  • 10 dag drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 4 łyżki rozpuszczonej margaryny
  • szczypta soli
  • 60 dag jagód

przyrządzanie:

  • Z drożdży, odrobiny mleka i cukru zrób rozczyn. Odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
  • Następnie jajka utrzyj z resztą cukru. Do miski wsyp mąkę, dodaj rozczyn, resztę ciepłego mleka, szczyptę soli oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę.
  • Wyrób dokładnie ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Jagody przebierz, opłucz pod bieżącą wodą, dokładnie odsącz na sicie. Do jagód dodaj odrobinę cukru i wymieszaj.
  • Następnie, gdy ciasto wyrośnie, uformuj małe bułeczki i spłaszcz. Na środek każdej z nich nałóż porcję jagód wymieszanych z cukrem, dokładnie zlep.
  • Bułeczki odstaw na kolejne pół godziny do wyrośnięcia.
  • Następnie bułeczki posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp cukrem. Piecz w temperaturze 190 stopni C.