Wykorzystaj zamrożone jagody i zrób przepyszne domowe lody jagodowe! W końcu wiosna w pełni, a sezon na ten deser uważamy za otwarty.
składniki:
- 400 g (2 pełne szklanki) jagód
- 300 g białego cukru
- 500 g słodkiej śmietanki 36%
- 1 puszka niesłodzonego mleka skondensowanego
- 6 żółtek
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii i 2 łyżki czystej wódki
- sok z 1/2 limonki
przyrządzanie:
- Jagody dokładnie myjemy, odsączamy na sicie z nadmiaru wody i miksujemy wraz z sokiem z limonki i ekstraktem waniliowym na puree.
- Ubijamy żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę.
- Zagotowujemy śmietankę z mlekiem (w garnku z grubym dnem, bo inaczej się przypali).
- Wlewamy gorącą śmietankę do żółtek nie przerywając ubijania.
- Następnie dodajemy zmiksowane jagody. Mieszamy na jednolitą masę i odstawiamy do ostygnięcia.
- Misę przykrywamy szczelnie folią (ja owinęłam reklamówką, bo było mi ją potem łatwo ściągać i zakładać na nowo) i wstawiamy do zamrażarki na 8 – 10 h, czyli najlepiej na noc.
- Po tym czasie misę wyjmujemy z zamrażarki. Zgarniamy z jej boków wstępnie zmrożoną masę i ubijamy całość mikserem przez około 5 minut, aż masa będzie puszysta. Ponownie przykrywamy folią i wstawiamy do zamrażarki. Postępujemy tak co najmniej 5 razy co godzinę. Jeśli Wam się chce to warto ubijać nawet co pół godziny, szczególnie gdy masa już mocno zgęstnieje.
- Ubite lody przekładamy do pojemnika ze szczelną pokrywką i przechowujemy około tygodnia.