Domowe lody pistacjowe są dobrą alternatywą dla tradycyjnych owocowych lodów. Smakują naprawdę wyjątkowo i zdecydowanie zachwycą każdego smakosza zimnych deserów.
składniki:
- 1 szklanka obranych niesolonych pistacji
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki śmietany kremówki
- 5 żółtek (jeśli jajka są małe weź jedno więcej)
- posiekane pistacje do posypania
przyrządzanie:
- pistacje zmiksuj w blenderze.
- Śmietankę kremówkę przelej do rondla i podgrzej. Uważaj, aby nie doprowadzić do wrzenia.
- Do śmietanki dodaj 1/4 cukru i pistacje.
- Utrzyj żółtka z resztą cukru i powoli wlewaj mleko pistacjowe (cały czas mieszając żółtka).
- Całość ponownie podgrzewaj, bez doprowadzenia do wrzenia.
- Ostudź krem, przełóż do miseczki i odstaw do zamrażalnika na około 3 godziny.
- Mieszaj co jakiś czas.
- Przed podaniem posyp mielonymi pistacjami.