Masło klarowane to rarytas, który nie tylko uratuje nasze smażenie i gotowanie, ale również ma dużo więcej dobroci niż zwykła kostka masła. Czytaj śmiało jak przygotować je w domowym zaciszu. Inaczej nazywane jest masłem GHEE.
 

składniki: 
- pół kilograma masła
 
przyrządzanie:
- Przygotuj sobie garnczek o grubszym dnie
 - Masło przekrój na mniejsze kawałki
 - Umieść w naczyniu
 - Podgrzewaj na średnim ogniu
 - Kiedy masło się rozpuści, na wierzchu zacznie pojawiać się biała piana
 - Wówczas zmniejsz gaz do minimum i na bieżąco zbieraj szumowinę
 - Gotuj około 17 minutek
 - Kiedy zanieczyszczenia, które zostały w maśle opadną na dno, ostrożnie przelej ciekły tłuszcz do słoika
 - Masło klarowane ma złoty kolor i jest przeźroczyste
 - Odstaw na noc, bez zakręcania słoika
 - Tak przygotowane masło można przechowywać nawet kilka tygodni, bez obaw, że zjełczeje
 - Idealne do smażenia, ponieważ nie pali się tak szybko jak zwykłe masło
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














