Masło klarowane to rarytas, który nie tylko uratuje nasze smażenie i gotowanie, ale również ma dużo więcej dobroci niż zwykła kostka masła. Czytaj śmiało jak przygotować je w domowym zaciszu. Inaczej nazywane jest masłem GHEE.
składniki:
- pół kilograma masła
przyrządzanie:
- Przygotuj sobie garnczek o grubszym dnie
- Masło przekrój na mniejsze kawałki
- Umieść w naczyniu
- Podgrzewaj na średnim ogniu
- Kiedy masło się rozpuści, na wierzchu zacznie pojawiać się biała piana
- Wówczas zmniejsz gaz do minimum i na bieżąco zbieraj szumowinę
- Gotuj około 17 minutek
- Kiedy zanieczyszczenia, które zostały w maśle opadną na dno, ostrożnie przelej ciekły tłuszcz do słoika
- Masło klarowane ma złoty kolor i jest przeźroczyste
- Odstaw na noc, bez zakręcania słoika
- Tak przygotowane masło można przechowywać nawet kilka tygodni, bez obaw, że zjełczeje
- Idealne do smażenia, ponieważ nie pali się tak szybko jak zwykłe masło