Przedstawiamy najlepszy przepis na pyzy ziemniaczane z mięsem mielonym.
składniki:
- 2 - 3 kg ziemniaków
- ok. 900 g mięsa zmielonego
- 1 czubata łyżka majeranku suszonego
- 1 czubata łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 duża cebula
przyrządzanie:
Mięso zmielić. Cebulę obrać i posiekać. Dosypać przyprawy i wyrabiać masę rękami dodając kilka łyżek wody.
Ziemniaki podzielić na 3 części.. Jedną ugotować i gorące ziemniaki przecisnąć przez praskę. Pozostałe 2 części zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odcisnąć sok. Gdy wszystkie ziemniaki były już starte i odciśnięte – dodać je do tych ugotowanych. Masę dokładnie wymieszać.
Zwilżonymi zimną wodą rękami nabierać porcje masy ziemniaczanej wielkości małego jabłka, rozpłaszczać jak placek wielkości dużej dłoni. Na środek dodać porcję mięsa – niewiele mniejsza od porcji ziemniaków. Brzegi ciasta starannie zebrać i zlepić.
W dużym, szerokim garnku zagotować wodę i posolić. Wkładać po 3, 4 pyzy i gotować ok. 15 minut.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy