Domowe sezamki ze słonecznikiem i amarantusem są pyszne i idealnie sprawdzą się jako mała przekąska.
składniki:
- cukier trzcinowy – 130 g
- woda – 30 ml
- miód wielokwiatowy – 80 g
- ziarna sezamu – 200 g
- ziarna słonecznika – 50 g
- nasiona amarantusa ekspandowanego – 30 g
przyrządzanie:
Cukier gotujemy z wodą do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy miód, gotujemy na wolnym ogniu ok. 1 minuty, cały czas obserwując, czy masa za bardzo się nie skarmelizowała. Następnie dodajemy uprażone ziarna sezamu i słonecznika oraz nasiona amarantusa.
Wszystko razem mieszamy i wylewamy całą masę na wcześniej przygotowany papier do pieczenia. Rozsmarowujemy, przykrywamy drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy masa jest chłodna, ale jeszcze plastyczna, ściągamy z góry papier do pieczenia. Masę kroimy w dowolne kształty.