Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Domowy budyń czekoladowy

Z czym kojarzy Wam się budyń? Nam ze smakami z dzieciństwa, postanowiliśmy odtworzyć dla Was przepis na ten słodki deser. Sprawdźcie szybki sposób na domowy budyń czekoladowy!

dessert-282385_1280

składniki:

  • 250 ml pełnego mleka
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 35 g kakao
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 60 g dobrej mlecznej czekolady

przyrządzanie:

  • Mleko podgrzewamy razem z kremówką w rondelku.
  • W oddzielnej misce mieszamy cukier, mąkę ziemniaczaną i przesiane kakao.
  • Dodajemy 2 łyżki gorącej wody i trochę podgrzanego mleka (nie za dużo).
  • Mieszamy aż uzyskamy gładką pastę.
  • Do mleka wlewamy gotową pastę i dodajemy cukier waniliowy oraz roztrzepane żółtko, mieszamy cały czas podgrzewając, do momentu aż uzyskamy gęsty budyń (trzeba uważać, bo szybko się przypala).
  • Dodajemy drobniutko posiekaną czekoladę i mieszamy.
  • Nalewamy do miseczek.

 

Sprawdź też przepisy na inne desery! (zobacz tutaj)