Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Domowy chleb z nasionami

Świeży, chrupiący, a przede wszystkim domowy! Pieczywo ze sprawdzonych składników i bez dodatku spulchniaczy jest zdrowe i musi znaleźć się w jadłospisie każdego z nas! 

bread-789833_640

składniki:
Składniki rozczynu:

  • 10 dag drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki mąki
  • Składniki ciasta:
  • litr letniej wody
  • 1 kg mąki
  • 5 torebek pokrzywy ekspresowej (możesz dostać ją w aptece)
  • 3 łyżeczki siemienia lnianego
  • 3 łyżeczki pestek słonecznika
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżka soli

przyrządzanie:

  • Do naczynia wrzuć drożdże, 2 łyżki cukru, pół szklanki ciepłej wody oraz 3 łyżki mąki.
  • Połącz ze sobą wszystkie składniki, robiąc chlebowy rozczyn.
  • Następnie pozostaw go w chłodnym miejscu na około 15 minut.
  • Do schłodzonego rozczynu wlej litr letniej wody, a następnie dodaj wszystkie zioła i nasiona.
  • Całość należy wymieszać łyżką, a zakryte naczynie wstawić do zlewu z ciepłą wodą na około 30 minut i odczekać aż zwiększy swoją objętość.
  • Pamiętaj, aby ciasto przełożyć do wysmarowanych tłuszczem blaszek, co zapobiegnie przywieraniu ciasta.
  • Bochenek należy piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około godzinę.

 

ZOBACZ TEŻ: Przegrzebki w sosie śmietanowym