Przepis na domowy marcepan, który wykonasz szybko, tanim kosztem. Będzie stanowił bazę do marcepanowych trufli, figurek na tort.
składniki:
Na 350 g marcepanowej masy potrzebujesz:
- 200 g migdałów ze skórką
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżki wody migdałowej lub różanej
- folię spożywczą
przyrządzanie:
- W garnku zagotuj około litra wody.
- Wrzuć migdały, doprowadź do wrzenia.
- Gotuj na średnim ogniu około 3 minut.
- Po tym czasie odsącz migdały na sicie i odstaw je do wystygnięcia.
- Następnie usuń z nich skórki.
- Obrane migdały podziel na dwie porcje.
- Każdą zmiel bardzo drobno w malakserze.
- Przełóż masę migdałową do dużej miski, dodaj cukier puder. Wlej 1 łyżkę wody migdałowej lub różanej.
- Zmielone migdały wyrób ręcznie na gładką masę, jeśli trzeba dodaj jeszcze wody migdałowej.
- Zawiń marcepan w folię spożywczą i przechowuj w chłodnym miejscu.