Przepis na domowy marcepan, który wykonasz szybko, tanim kosztem. Będzie stanowił bazę do marcepanowych trufli, figurek na tort.

składniki:
Na 350 g marcepanowej masy potrzebujesz:
- 200 g migdałów ze skórką
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżki wody migdałowej lub różanej
- folię spożywczą
przyrządzanie:
- W garnku zagotuj około litra wody.
- Wrzuć migdały, doprowadź do wrzenia.
- Gotuj na średnim ogniu około 3 minut.
- Po tym czasie odsącz migdały na sicie i odstaw je do wystygnięcia.
- Następnie usuń z nich skórki.
- Obrane migdały podziel na dwie porcje.
- Każdą zmiel bardzo drobno w malakserze.
- Przełóż masę migdałową do dużej miski, dodaj cukier puder. Wlej 1 łyżkę wody migdałowej lub różanej.
- Zmielone migdały wyrób ręcznie na gładką masę, jeśli trzeba dodaj jeszcze wody migdałowej.
- Zawiń marcepan w folię spożywczą i przechowuj w chłodnym miejscu.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














